Nå som jula er over, skal juletreet ut – IKKE inn i vedovnen. Det kan føre til giftig gass og pipebrann.

Tekst: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

De fleste av oss synes at det nå er på tide å få jula ut av huset. Tidligere år har Oslo brannvesen måttet rykke ut til flere pipebranner. Årsaken har vært at flere har prøvd å brenne opp juletreet i vedovnen og peisen. Sintef Energi skriver på sine nettsider at det er barnålene som kan skape problemer hvis du brenner opp juletreet i vedovnen.

Giftige gasser og pipeprann
Juletre som brenner i ovn

Juletre i ovnen kan føre til giftige stoffer og pipeprann.(Foto: Helene Aarnes)

«Nålene inneholder blant annet terpentiner som har et veldig høyt energiinnhold. Fyller du opp ovnen med slike greiner vil det bli en voldsom varmeutvikling som i noen tilfeller kan gi pipebrann. Nålene inneholder også mye nitrogen som kan danne giftige gasser som hydrogencyanid.», skriver de blant annet på sine nettsider.

Det kommer videre frem at selve stammen på treet kan brennes, hvis greinene skjæres av, men at stammen bør være tørr før den puttes i ovnen.

Gratis gjenvinning av trær

I flere kommuner, blant annet Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, tilbyr kommunen å hente ditt juletre gratis, eller du kan levere det gratis på gjenvinninsstasjonen. Benytt deg av dette tilbudet fremfor å kaste treet i ovnen! Sjekk hos ditt lokale renovasjonsselskap om hva som gjelder i din kommune. Her er oversikten for Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø:

Oslo har innsamling av juletrær.

Bergen – Det er gratis å levere juletrær i januar og februar til alle BIRs gjenvinningsstasjoner.

I uke to henter Trondheims Renholdsverk juletrær.

I Tromsø samler de inn juletrær i uke 3, eller du kan levere gratis til Remiks.

På nettsiden sortere.no kan du finne oversikt over hele landet.

Kanskje du også liker disse
Felles stikkledninger har mye til felles med private veier som nødvendig infrastruktur, hvor ansvar deles med naboer. (Foto: Ole Christian Juriks).
Å bygge en platting er ikke det mest kompliserte, og du kan gjerne være førstegangssnekker. (Foto: Shutterstock).
Elektriker jobber iStock.com