Julevasken iStock

Rekker du kun en rask julevask i siste liten, eller har du tid til en litt grundigere julevask? Sjekk ut rådene fra vår samarbeidspartner CityMaid – for å komme deg ett steg nærmere jul og ett steg unna julestria.

Tekst: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

Kanskje det er på tide å avlyse den store julerevasken først som sist. Er det viktigere for deg å bruke tiden før jul til å skape god julestemning, gir denne artikkelen deg gode råd.

Julerengjøring er en tradisjon fra gammelt av. Årsaken er at på den tiden var det mer skittent inne bl.a. på grunn av sot fra ovner og parafinlamper, i tillegg til at det ble dratt inn mer skitt. I dag har vi elektrisitet og bedre ventilasjon, og vi holder det jevnlig mer rent rundt oss, noe som ble mer og mer vanlig rundt 1900. Men tradisjonen med «julevask» har ikke helt sluppet taket.

– Å vaske til jul betyr likevel ikke at du må stresse og ikke rekke å kose deg i førjulstiden. Vi feirer ikke jul inni skuffer og skap. Følg rådene til CityMaid, og julevasken er gjort grundig, raskt og effektivt, forteller markeds- og kommunikasjonssjef Vibeke Scavenius hos CityMaid.

Prioriter det viktigste
Markeds- og kommunikasjonssjef Vibeke Scavenius hos CityMaid. (Foto: CityMaid).

Markeds- og kommunikasjonssjef Vibeke Scavenius hos CityMaid. (Foto: CityMaid).

Det viktigste er å vaske rommene du vil bruke mest. Ofte er dette kjøkken, bad, stue og spisestue. Skal du ha gjester, prioriter gjesterommet. Har du dårlig tid, må du velge.

– Hvor viktig er det for eksempel at alle lister er perfekte før julegjestene kommer? Må du vaske på toppen av kjøkkenskapene før jul, eller kan det vente til etter nyttår? Kanskje er det utvendige skaper, fliser ved stekeplaten, og kontaktflatene som er viktigst, forteller Scavenius.

CityMaids tips til hva du bør rengjøre i forskjellige rom – i prioritert rekkefølge:

  • Vask kontaktflater: Dør håndtak, såpedispensere, håndtak og der du ellers tar hyppig. Det er ofte ikke selve dørklinka, men i områdene rundt skitten samler seg. Skift håndklær, og vask servant, dusj og toalett.
  • Vask kjøkkenskap utvendig, vask bord (også kanter og under) og stoler ved spisestuen. Fjern spagettiflekken som eventuelt henger på veggen fortsatt.
  • Støvsug sofaen. Der tilbringer familien ofte tid i romjulen.
  • Gjør gjesterommet og eventuelt tilhørende toalett klart dersom du får gjester.
  • Vask vinduene på peisen, det er lekkert og gir ekstra god julestemning.
  • Har du tid, kan du fjerne flekker der dette har samlet seg.
  • Sjekk kjøkkenviften om den bør rengjøres før jul. Ovnen kan vente til etter jul. 
Rask og effektiv rengjøring

CityMaid er opptatt av at det er viktig å velge riktig metode og kjemi til hver jobb.

– Er det tørt støv og smuss, bruk tørr mikrofiber. Har flekken vært våt, må du løse flekken opp for å fjerne den (kjøkken, bad og matrester). Sukker og de fleste matflekker kan fjernes med vann, men er det olje i flekken (for eksempel makrell i tomat) må du bruke ett produkt som fjerner fett og olje, forteller Scavenius og fortsetter:

– Bruk minst mulig såpe, og minst mulig vann. Slik unngår du skader og sparer tid. Bruk en støvkost i høy kvalitet til lamper, og høye hyller. Gnikk den gjerne mot en pose for å øke den statiske effekten, sier hun.

Bruke vann og såpe?

Tidligere ble det brukt masse grønnsåpe og salmiakk. Vann og mikrofiber fjerner behovet av såpe i de fleste tilfeller, sier Vibeke Scavenius.

– Unntakene er såperester og kalk, samt overflater med mye smuss og olje. Hvis du ønsker en nyvasket lukt, sett en skål med såpe under sofaen eller i en vinduskarm, eller der du ønsker lukten, sier hun.

Utstyr til rengjøringen

Nyttig utstyr til vasken er flere mopper, gjerne mikrofiber-mopp, støvkost og mikrofiber- kluter. Da går vasken i en fei, spesielt om du husker å bytte mopper og kluter ofte underveis.

– Men husk å støvsug først hvis det er mye hår og lo. Hvis du starter med våt mopp, flytter du bare skitten bortover og ned i gulvet. Flekker må du fjerne med kjemikalier, og zalo kan være effektivt til dette, sier Scavenius.

Stekeovnen ønsker mange å rengjøre før jul. Men det forteller CityMaid egentlig kan vente til etter jul, for det er nå vi steker og braser og gjør ovnen ekstra skitten. Vibeke Scavenius sier det er viktig å følge instruksjonen for rengjøring av stekeovnen. Mange nye ovner har pyrolyse, som rengjør ovnen på egen hånd. Hvis du må rengjøre den selv, husk å forvarme den og bruk produkter egnet for ovnen.

– Deretter bør du følge instruksjonene og virketiden nøye. Legg mopper eller håndklær under åpningen. Det er lurt med vernebriller når du sprayer og tørk av med papir eller klut. Vask alle overflatene med vann og mikrofiber, før du eventuelt brenner av stekeovnen før bruk, forteller Scavenius. 

Det er en ting som er viktig å holde ren, og spesielt når det skal kokes og stekes mye. Og det er kjøkkenviften. Her kan brannfaren være stor hvis mye fett og skitt samler seg og ikke blir fjernet.

– Vi anbefaler å utføre en grundig hovedrengjøring av avtrekksviften en til to ganger i året etter behov. Er filteret rent før jul, gjør du vaskejobben enklere til nyttår, forteller Scavenius.

Skinnende peisglass

Hva sier vel ikke mer kos enn rene glass i ovnen, hvor du kan nyte synet av flammene. CityMaid har flere råd til rengjøring av glasset.

– En enkel måte er å bruke vått papir og aske – noe som danner lut, og rengjør glasset effektivt. Poler glasset med mikrofiber glassklut etterpå. Husk å bruke hansker og vernebriller. Du kan også bruke produkter av god kvalitet til å rengjøre og gi glasset nytt giv. Husk å følg instruksjonene, sier Scavenius.

Den «raske» og viktige vasken:

Hvis du ikke rekker over alt, er det et par viktig råd Vibeke Scavenius vil gi:

– Vi anbefaler at hvis om du kun skal vaske en ting før jul, vask kontaktflatene. Boligen din endrer bruk i juletiden. Vasker du kraner, såpedispensere, toalett, dørhåndtak og lysbrytere er du kommet langt. Tar du i tillegg med knappene på kaffemaskinen, kaffekannen, og bytter håndklær har du gjort mye for å gi deg og dine gjester ett renere miljø.

Hun har også et godt tips til badet:

– Skyll dusjveggene og glasset med kaldt vann, bruk nal etterpå. Ha gjerne en mikrofiberklut liggende klart og tørk over vasken og speilet hver kveld. Da slipper du at shampoo og såperester fester seg, og badet er fresht. Dette gjør det enklere når du skal gi badet en skikkelig rengjøring. Og ikke glem, vi er bare en telefon eller ett klikk unna. Ring oss i dag, så setter vi opp neste ledige team til deg, avslutter Vibeke Scavenius.

Om du kun skal vaske noe før jul, vask kontaktflatene. Ellers er det også viktig og slappe av og nyte denne tiden. (Foto: iStock.com).

Det er ikke nødvendig med den store julevasken. Om du kun skal vaske noe før jul, vask kontaktflatene. Ellers er det også viktig og slappe av og nyte denne tiden. (Foto: iStock.com).

Kanskje du også liker disse