BoligMentoren og Falck Redning AS ønsker alle en brannsikker julehøytid

En brennende smultgryte er en klassiker. Triste fakta viser at desember er den verste brannmåneden i året. I jula og nyttårshelgen brenner det 50 prosent mer enn i resten av året.

Tekst og foto: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Årsaken til dette er blant annet at vi bruker mer levende lys, vi fyrer i peisen, har masse elektrisk julebelysning, flere skjøteledninger og komfyren går på høygir når vi koker og steker mye mat. Til sammen fører dette til at vi tyner strømnettet og gir det full gass.

BoligMentoren og vår samarbeidspartner Falck Redning AS ønsker at tradisjonene og kosen skal beholdes, men for oss er det viktig å kunne gi råd for en trygg julefeiring.

Thomas Magnussen, partnersjef alarm hos Falck Redning AS.

Thomas Magnussen, partnersjef alarm hos Falck Redning AS.

-Det som er aller viktigst er å sjekke at du har en skikkelig røykvarsler som fungerer. Dette er det viktigste livreddende tiltaket i boligen din, og dette må alle hjem ha. Kontroller batteriene ofte. Hvis du er tilknyttet Falck, eller et annet alarmselskap, og detektoren oppdager røyk eller brann, utløses alarmsentralens sirene for å advare beboerne, samtidig med å varsle vår alarmstasjon. Detektoren fungerer selv om boligalarmen ikke er aktivert, forteller Thomas Magnussen, partnersjef Alarm hos Falck Redning AS.

-Er du ikke tilknyttet et alarmselskap bør det være seriekoblete røykvarslere i hver etasje i huset. På den måten alarmerer begge samtidig hvis en blir aktivert, sier han videre


Komfyrvakt
Noe som også er en gjenganger i julemåneden er glemte gryter på komfyren, eller smult og ribbefett som tar fyr under matlaging. Derfor er installering av en komfyrvakt viktig.

-Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), så er komfyren den største brannkilden i hjemmet, spesielt eldre er utsatt. Det er derfor viktig med komfyrvakt som automatisk slår av komfyren hvis kjelen tørrkoker eller komfyren blir overopphetet, sier Magnussen.

Skjøtelednings-kaos
I julen ønsker vi å tenne mange lys og juledekorasjoner. Vi drar frem skjøteledninger fra skuffer og skap og plassert dem rundt på de mest belastede kontaktene.

-Dette ender fort opp som store floker av ledninger mellom stoler og sofaer, og er en stor risikofaktor for brann. Vær også obs på juletrelysene og lysestaker i vinduene hvor pærene er seriekoblet. Hvis en pære ryker, gir det en overbelastning på de andre pærene, noe som kan forårsake brann, forteller Thomas Magnussen.

Brannfarlig julepynt
Det er viktig å være klar over at mange av lysestakene og dekorasjonene vi kjøper for å gjøre det koselig i julen, ofte er veldig brannfarlige. Derfor må kvalitet komme foran pris når det gjelder

Det er viktig å være forsiktig med levende lys på dekorasjoner.

Det er viktig å være forsiktig med levende lys på dekorasjoner.

dette.

– Veldig mye er ræl. Telysholdere og juledekorasjoner kan være rene kruttet hvis det flammer opp, eller det kan bli så varmt at det fører til brann i underlaget. Ikke bruk lysmansjetter som lett tar fyr. Vær også forsiktig når du fjerne aske fra ovnen. Ikke plasser den nært annet brennbart materiale etter at du har fraktet den ut.

-Vær oppmerksom på at asken kan ulme og dermed har du bare forskjøvet brannproblemet ut døren. I verste fall setter du faktisk talt fyr på ditt eget hus, advarer Thomas Magnussen.

Snu pulverapparatet
Det er også viktig å ha brannslokkingsapparat. Norsk brannvernforening anbefaler også et brannteppe, som er et godt hjelpemiddel på kjøkkenet og bør oppbevares nær komfyren. Mange har
også husbrannslange, som er en god brannslokker.

Brannslokkingsapparatet bør kontrolleres hvert femte år. Da sjekker du at slangen ikke er sprukket, at splinten og sikringen er intakt og at trykket er som det skal. Du bør også snu apparatet jevnlig på hodet, gjerne hvert halvår, slik at pulveret ikke klumper seg. I tillegg anbefaler Norsk brannvernforening at apparatet leveres inn til service hvert 10. år for en profesjonell kontroll.

Brannøvelse med barn

BoligMentoren har inngått en samarbeidsavtale med Falck om Trygghetspakken, hvor du kan velge innen alarm, bil og hjem. (Foto: Falck Redning AS).

Det er viktig at barna kjenner til rømningsveiene. Ha brannøvelser, råder BoligMentoren og Falck Redning AS. (Foto: Falck Redning AS).

Thomas Magnussen i Falck Redning AS er i tillegg veldig opptatt av sikkerheten til barn. Han oppfordrer alle foreldre til å være forsiktige når det gjelder barn og levende ild, og at de får gode

forholdsregler hjemme. Det er også viktig at de vet hva de skal gjøre hvis det oppstår brann i huset.

-Ikke la barna få «leke» med fyrstikker og tenne på levende lys alene. Ha en plan hvis det oppstår brann i huset. Det er viktig at barna vet hvor rømningsveien er, og at dere avtaler et fast møtested ute. Hvis barna er store nok, lær dem å bruke eventuelle brannstige/branntau. Å ha jevnlig brannøvelse hjemme er veldig smart, sier Magnussen.

 

Gode råd mot brann i julen:

  • Test røykvarslerne jevnlig, ha seriekoblete røykvarslere
  • Gjør deg kjent med hvordan slokkeapparatet virker
  • Gjennomfør brannøvelse – lær barna og rømningsveien, ha en felles møteplass
  • Skru av elektrisk julebelysning om natten, og når du ikke er hjemme
  • Gå aldri fra levende lys, sjekk at alle levende lys er slukket
  • Unngå lysmansjetter og brennbar pynt
  • Sjekk det elektriske anlegget, ikke overbelast strømnettet
  • Vær forsiktig med å bruke for mange skjøteledninger – unngå store floker
  • Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av når du sover eller er ute
  • Unngå tørrkoking, bruk komfyrvakt

Som medlem i BoligMentoren får du følgende rabatter fra Falck Redning AS:

Alarm:
Grunnpakke uten kamera: Kr 1,- for installasjon, og 10 prosent rabatt på ordinær månedspris.
Grunnpakke med kamera: kr. 990,- for installasjon, og 10 prosent rabatt på ordinær månedspris.
Ordinærpris for dette per dags dato er kr 499,-/kr1590,- for installasjon, og kr 399,- per mnd.

Bil:
50 prosent rabatt 1. år.
Ordinærpris per dags dato er kr 1675,- per år.

Hjem:
50 prosent på ordinærpris alle år.
Ordinærpris per dags dato er som følger:
Falck Hjem Basis: Kr. 555,- pr. år

Falck Hjem: Kr. 826,- pr. år.

Falck kan justere prisene sine årlig i henhold til konsumprisindeks. Falck varsler eventuell prisendring minimum 1 mnd. før denne trer i kraft.

Tilbudet kan du få ved å gå inn på boligmentoren.no, klikk på logoen til Falck. Du kan også kontakte Falck direkte på 815 68888

Les mer om innholdet i trygghetspakken på falck.no.

Bli medlem i BoligMentoren
Medlemsfordeler

 

BoligMentoren og Falck Redning AS ønsker alle en god og brannsikker jul.

BoligMentoren og Falck Redning AS ønsker alle en god og brannsikker jul.