Boligmappa blir stadig mer populær

Boligmappa er en gratis digital og automatisk tjeneste som hjelper deg å holde orden i boligpapirene. Den vokser stadig og har nå passert over en halv million registrerte brukere.

Tekst: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

Dette er godt nytt for bekjempelsen av svart arbeid i byggebransjen, og for de som skal kjøpe og selge bolig. Kommunikasjonssjef Eirik Vigeland sier i en pressemelding at med lovendringer blir det mer og mer viktig å ha oversikt og ha papirene i orden når det gjelder boligen din.

I Boligmappa samles automatisk informasjon fra håndverkere, eiendomsregisteret og nåværende og tidligere eiere. (Ill: skjermdump boligmappa.no).

– Dette representerer en milepæl for bygg- og anleggsbransjen i Norge, og er resultatet av et bransjeløft gjennom snart 10 år. Det er ganske unikt at ulike bransjer og konkurrerende virksomheter har klart å enes om en felles standard for hvordan håndverksarbeid skal registreres og lagres. Nå kommer det forbrukerne til gode, sier Eirik Vigeland, markeds- og kommunikasjonssjef i Boligmappa, i en pressemelding.

I Boligmappa samles automatisk informasjon fra håndverkere, eiendomsregisteret og nåværende og tidligere eiere. Omfattende endringer i avhendingsloven vil gjøre det mer lønnsomt enn tidligere å ha papirene i orden. Endringene er ventet å tre i kraft sommeren 2021 og formålet med lovendringene er å skape en tryggere bolighandel med færre konflikter.

– Målet er at hele håndverkerbransjen skal ta i bruk systemet. Slik får boligeiere bedre og enklere oversikt og vi får en tryggere bolighandel, sier Vigeland.

Tryggere bolighandel

Avhendingsloven er loven som omhandler kjøp og salg av brukte boliger. En rekke endringer ble vedtatt i fjor. Det er to endringer som trolig får størst betydning. Boliger kan ikke lenger kan selges «som den er», og feil ved boligen som koster over 10 000 kroner vil automatisk bli selgers ansvar. Dette vil gjøre boligdokumentasjon enda viktigere.

Boligmappa er gratis og har trygg innlogging med BankID. (Ill. skjermdump boligmappa.no).

– Til sammen betyr dette at dokumentasjon blir viktigere enn før. Selger må i større grad dokumentere eiendommen som selges, og kjøper må i større grad sette seg inn dokumentasjonen. Det som i alle fall er sikkert, er at den nye avhendingsloven vil bidra til en mer transparent og opplyst bolighandel, sier Vigeland, og fortsetter:

– Vi tror avhendingsloven kan bli det beste tiltaket mot svart arbeid i håndverksbransjen på lenge. Nå vil det lønne seg mer enn før å bruke seriøse håndverkere, for de er tross alt de som dokumenterer, sier han.

Boligmappa brukes i dag av 3800 bedrifter. Alle er kontrollert for fagkompetanse, økonomi og selskapsform.

Om Boligmappa:

Boligmappa er boligens servicehefte. På boligmappa.no knyttes offentlig tilgjengelig informasjon om boligen sammen med dokumentasjon fra kvalifiserte håndverkere. Boligeier kan selv legge inn egne notater, bilder og kvitteringer, og til sammen skaper dette en komplett servicehistorikk over boligen.

Boligmappa er gratis og har trygg innlogging med BankID. Med over 1,5 millioner boligmapper, er Boligmappa Norges største portal for boligdokumentasjon. I tillegg til boligeiere og håndverkere benytter også eiendomsmeglere, bank, forsikring, takstmenn, kommuner og offentlige el-tilsyn Boligmappas tjenester. Største eier er Ambita AS, som er heleid av Nærings- og Fiskeridepartementet, i tillegg til Nelfo, Rørentreprenørene Norge og EFO.

Boligmappa.no er en gratis tjeneste hvor all dokumentasjon om boligen din kan lastes opp og lagres. (Skjermdump boligmappa.no).