Svertesopp skader maling og beis, og gjør at treverk blir eksponert for fukt og råte. (Foto: Shutterstock).

Svertesopp er ikke like ille som sin slektning råtesoppen, men du bør likevel fjerne den når du finner den. Selv om svertesoppen ikke kan spise opp treveggen slik råtesoppen gjør, kan den både tilrettelegge for, og tiltrekke seg, fukt, råte og veps.

Tekst: Cathrine Solemslie Sæther – byggstart.no

Råtesopp og svertesopp har flere ting til felles – de trives i fuktige omgivelser, de rammer begge treverk og er uønskede gjester i norske hjem. Råtesopp er mer kjent og fryktet. Den spiser opp treverk under riktige forhold, og kan gjøre alvorlig og kostbar skade på kledning, tak og konstruksjon. Råterammet treverk kjennetegnes ved en brunaktig farge og en firkantet oppdeling av porøst treverk.

Flere typer sopp

Svertesopp er en samlebetegnelse for overflatemuggsopp, som forårsaker blåsort belegg eller sorte prikker. Svertesopp rammer særlig malte, beisede og ubehandlede treflater, men kan også legge seg på plast. Den er en muggsopp, og er derfor hverken bra for inneklima eller allergikere. Den utgjør ikke en umiddelbar trussel mot selve treverket, men den er heller ikke uskyldig.

Skadelig sopp

Svertesopp skader maling og beis, og gjør at treverk blir eksponert for fukt og råte. Den gjør også treverket mykere, noe som appellerer til veps som vil bygge vepsebol, ifølge Bygg og Bevar. Svertesopp kan da være første steg før mer alvorlige angrep mot boligen. Den er i seg selv en klar indikator på at veggen er for fuktig. Årsakene til fukt kan være mange – det kan være manglende lufting, lekkasje fra takrenner, klima og mye annet. Fukt burde derfor alltid undersøkes nærmere.

Hvordan forebygge svertesopp?

Svertesopp oppstår både innendørs og utendørs, og trives beste i kalde og fuktige omgivelser. På yttervegger kan den gjerne oppstå der vegetasjon vokser tett inntil veggen. I tillegg er yttervegger i lysere farger mer utsatt, fordi de er kjøligere, samt vegger som ikke vaskes jevnlig. En årlig fasadevask fjerner skitt og støv fra veggene som ellers holder på fuktighet.

Råd for forebygging av svertesopp utendørs
  • Fjern vegetasjon som står inntil husveggen.
  • Sørg for en god fasadevask én gang i året (våren er ypperlig).
  • Bruk alge- og soppdreper i forbindelse med husvask.
  • Velg en mørkere farge neste gang du skal male eller skifte kledning.
  • Vær veldig nøye med husvasken før maling slik at svertesoppen ikke blir liggende under det nye malingsstrøket.
  • Velg maling med soppdrepende middel.

For å unngå at svertesopp oppstår inne i hjemmet bør du forebygge fuktdannelse ved blant annet å sørge for god ventilasjon, samt unngå å plassere møbler inntil kalde yttervegger. Husk at fuktige kjellere, loft og våtrom er særlig utsatt.

Hvordan behandle svertesopp?

Svertesopp er veldig vanlig i Norge, og mange huseiere kommer til å møte på den før eller senere. Løsningen er heldigvis relativt enkel: Svertesopp lar seg vaske bort.

Slik fjerner du svertesopp utendørs
  • Skyll husveggen med en hageslange. Unngå å bruke en høytrykksspyler da den kan skade treverket og spyle vann inn bak kledningen.
  • Påfør husvask på veggen og la det virke noen minutter. Følg produktets instrukser om virketid, blandeforhold og sikkerhetsutstyr.
  • Skrubb veggen med en stiv børste for å få vekk soppen. Dette kan kreve litt tid og krefter.
  • Skyll vekk såpen med vann.

Innendørs er vanlig vask med vann og såpe tilstrekkelig, men det kan være lurt å bruke maske når du vasker.

Følg med etter du har vasket bort svertesoppen – kommer den raskt tilbake, kan  du ha et underliggende problem som du trenger profesjonell hjelp for å fjerne.

Kanskje du også liker disse
Bygge om boden iStock.com
Innbrudd (Foto: iStock.com).
tilbygg og terrasser(Foto: Helene Aarnes).
Vask vinduene minimum 1-2 ganger utvendig, og innvendig 4 ganger per år. (Foto: iStock.com).
Barn stikkel hodet ut av en snøhule.