I mange kjellere er det et fuktproblem. Den kjennetegnes ved den karakteristiske kjellerlukten, som er lukten av muggsopp.  Muggsopp kan utgjøre en helserisiko og det er derfor viktig å unngå dette i boligen.

Tekst: Cathrine Skogstrand – post@boligmentoren.no

BoligMentorens samarbeidspartner F-Tech gir gode råd for hvilken avfukter den enkelte bør velge.

Vår samarbeidspartner F-Tech kan svare på det meste som handler om fuktighet i luft. De er en ledende leverandør av avfuktere og befuktere, og kan tilby god kunnskap og et komplett utvalg til alle behov, fra den minste kjeller til den største oljeplattform.

Hvis du kjenner den karakteristiske kjellerlukten er det ofte det første tegnet på for høy fuktighet. Lukten du kjenner er treverk og tekstiler som råtner på grunn av fukt. Mange tror at kjelleren rett og slett bare lukter sånn, og tenker ikke over at lukten betyr at kjelleren har et fuktproblem. Når du kan se tydelig kondens på overflatene i kjelleren, er det et klart tegn på at fuktigheten er altfor høy.

I mange tilfeller har det faktisk kondensert så mye at folk har trodd at det er lekkasje i kjelleren. Saltutslag, rust på sykler og verktøy og mugg på tekstiler er også tydelige symptomer på for høy fuktighet.

Årsaker til fukt

Fukt i kjelleren kan komme av flere grunner, som dårlig drenering og sprekker i grunnmuren, men den aller vanligste grunnen er kondens.

– Kondens oppstår når varm luft treffer de kalde kjellerveggene. Vannet som er til overs begynner å dryppe nedover kjellerveggen og trekker inn i den nye innredningen. Dette forårsaker råte og dannelse av den helseskadelige muggsoppen, forteller Odd Olav Fosso, salg- og prosjektingeniør i F-Tech.

Drenere eller avfukte?

Mange tror at hovedårsaken til fukt i kjelleren er dårlig drenering. Men Fosso ber deg være helt sikker før du går til det skritt å bruke flere hundretusen på noe som kanskje ikke er nødvendig.

– Hvis en takstingeniør sier til deg at årsaken til fukten er feil med dreneringen, så stopp opp og be han om å vise deg lekkasjen. Finnes det ingen lekkasje, kan du kanskje spare deg for masse arbeid og penger, sier han.

– Grunnen til at du plutselig sliter med fukt i kjelleren, kan ofte være fordi det «gamle» huset ditt blir brukt på en annen måte enn før, noe som endrer klimaforholdene innvendig. Dessverre er det ikke alltid at det hjelper å fikse dreneringen rundt huset. Et godt råd er derfor å prøve med avfukting først. Det er en mye enklere og billigere løsning, sier han.

Drener og isoler

Noen ganger er det nødvendig å drenere på nytt. Hele arbeidet kommer gjerne på kr. 300 000. (Ill. foto: iStockphoto.com).

En typisk norsk kjellermur er som oftest mange grader kaldere enn omgivelsene rundt. På de aller fleste hus med byggeår før år 2000 er det ingen utvendig isolasjon rundt kjellermuren. Det fører til at betongen som ligger under bakkenivå ikke har noen beskyttelse mot kulde og fukt som siver inn fra grunnen. Betongen vil derfor alltid være kjølig og sjelden få temperaturer over 10-12 grader.

Noen ganger er det nødvendig å drenere på nytt. Gravingen rundt huset, isolering av muren utvendig, få på plass f.eks. belegningsstein, planter osv., kommer gjerne på kr. 300 000.

– En slik jobb vil fungere hvis det er en moderne kjellermur og det samtidig er isolert under gulvet. Med en gammeldags tykk gråstein/betongmur, eller et hus uten isolasjon under gulvet, er en slik operasjon nesten bortkastet. Det vil fortsatt være kuldebroer og kalde partier som vil gi høy fuktighet og kondens, forklarer Fosso.

Hvis de må drenere på nytt råder han videre boligeiere til å isolere muren utvendig.
– Det er den riktige måten å gjøre det på. Utvendig isolering av kjellervegger gir best sikkerhet mot fuktskader. Veggen havner da i innomhus klima og holder seg tørr og varm, sier han.

«Rom – i – rommet»

Fuktproblemet i kalde kjellerrom oppstår som regel på grunn av feil isolering når de bygges om til oppholdsrom. Et «rom-i-rommet» er løsningen.

Fuktproblemet i kalde kjellerrom oppstår som regel på grunn av feil isolering når de bygges om til oppholdsrom. Halvparten av boligeiere gjør dette, og det er en gjengangerfeil i eldre hus. På kort tid er resultatet kondens og fuktproblemer.

Fosso forteller at når kjellere ønskes rehabilitert ved å isolere på innsiden av grunnmuren, er det svært viktig at dette utføres på riktig måte. Bygger du på «vanlig måte» med å plassere isolasjon, papp, plast og plater rett på muren, tar det ett til tre år før alt er ødelagt og det begynner å lukte.

– Det må bygges en lettvegg fem til ti cm fra alle yttervegger, samt andre bærevegger, slik at det blir en luftspalte mellom ny lettvegg og eksisterende vegger. Dette kalles en ‘rom-i-rommet-løsning’. Med denne løsningen kan en avfukter holde kontroll på fuktnivået i luftrommet mellom boarealet og yttervegg, siden varm luft sirkulerer i spalten mellom vegg og lettvegg. Da vil det ikke oppstå soppskader i konstruksjonene, forklarer Fosso.

Tenk tørrhet
Hvor tørt må det være for å unngå fuktproblemer?

– Er det lavere fuktighet enn 70 prosent er det bra. Er det lavere enn 60 prosent blir det aldri noe problem med fukt, borebiller, sølvkre, edderkopper eller muggsopp, forteller Fosso.

– Vi tilbyr medlemmene av BoligMentoren rabatt på fire av våre mest solgte pakker – det er standardpakker for kjellere av forskjellig størrelse. Alle har vifte med godt trykk, som vil fordele luften i kjelleren effektivt og rettferdig. Rørene til avfukterne er ca 10 cm i diameter. Avfukteren starter når det er nødvendig, og målet er å holde lav fuktighet inn mot kalde murer. De går ca. to-fire timer daglig i gjennomsnitt i året, mest om sommeren, forteller Fosso.

Medlemstilbud

Som medlem i BoligMentoren får du 10 % rabatt på alle kjellerpakker hos F-Tech AS.  De vil hjelpe deg til å velge pakken som passer best for din kjeller. Les mer om kjellerpakkene her:

Tast inn rabattkode: BOLIGMENTOREN ved kjøp av våre kjellerpakker.  

Kanskje du også liker disse
tilbygg og terrasser(Foto: Helene Aarnes).
Vask vinduene minimum 1-2 ganger utvendig, og innvendig 4 ganger per år. (Foto: iStock.com).
Barn stikkel hodet ut av en snøhule.
Måling av radon. (Foto: Radonova).
Frosset nedløp med masse is.