Bedre inneklima starter ute

For å få et bedre inneklima må du starte ute. Ta en runde rundt huset og sjekke tilstanden, finn stoppekranene og tenk over hva du drasser med deg inn i huset av søppel, rusk og rask.

Tekst: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

Fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern hos NAAF, Kai Gustavsen. (Foto: Norges Astma- og Allergiforbund/Tore Fjeld).

De siste månedene har vært spesielle og vi har tilbrakt mye mer tid hjemme. Hva kan du gjøre for å få et bedre inneklima, og hva slags forebyggende arbeid kan du gjøre? BoligMentoren har snakket med fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern hos NAAF, Kai Gustavsen, og han råder oss til å bruke denne tiden positivt, kartlegge boligen og gjøre forebyggende arbeid for å bedre inneklimaet.

– Det er mye vi kan gjøre som er gratis for å få bedre inneklima. Det er viktig å bruke denne tiden til å se hvordan boligen din fungerer. Gå rundt huset, sjekk takrennen, se etter om vannet renner mot huset eller fra huset. Sjekk kjelleren og loftet. Dette koster det ikke noe å gjøre, det koster først når det blir skader. Ofte skal det handle om pengene, men det er mye boligeiere kan gjøre selv, sier Kai Gustavsen.

Gustavsen foreslår følgende punkter å sjekke ute:

Sjekkpunkter ute:
  1. Er hovedstoppekrana ute, og stoppekran inne synlig merket?
  2. Er alle i familien kjent med hvor stoppekrana ute og inne er plassert?
  3. Renner det overflatevann inn mot grunnmur når det er ekstremnedbør?
  4. Er takrennene rundt huset tettet av røtter slik at det ikke renner vann inn mot yttervegg?
  5. Renner vann fra taknedløp bort fra boligen?
  6. Er tak og pipebeslag sjekket?
  7. Er luftepiper over tak sjekket?
Fukt er verstingen

Et dårlig inneklima påvirker alle som bor i huset, noen mer enn andre. Den absolutt verstingen er fukt, som er årsaken til utviklingen av helsefarlig muggsopp.

– Da må alarmklokkene ringe. Muggsopp går ikke bort over tid, den gjør at du blir syk. Fukt må utredes og påses at blir fjernet. Den er grobunn til flere helseplager og en vesentlig årsak til utviklingen av astma og allergi. Dette er viktig å ta på alvor, forteller Gustavsen.

– I eldre hus, er det også viktig å ha riktig plassering av møbler. Unngå å ha møbler tett mot yttervegg, dette kan føre til muggsoppdannelse. Du kan også unngå dette ved å ha på litt varme, sier han videre.

Han forteller at de mottar om lag 500 henvendelser årlig per telefon, e-post og facebook. Cirka 100 av dem handler om fukt og muggsopp. Stedet hvor muggsopp oftest oppstår er der hvor det er fuktskader. Det er vanligst i innredete kjellere, krypkjellere, soverom og på bad. Loft er også ofte eksponert for fuktskader. Dette vil vi komme nærmere inn på i en annen artikkel i denne utgaven. Gustavsen har følgende sjekkliste vi bør gå gjennom hvis vi mistenker fuktskader og muggdannelse i kjeller eller krypkjeller:

Sjekk dette i kjeller/krypkjeller: 
  1. Er det tegn til fukt, vann eller muggsopp?
  2. Er det plassert esker eller materialer inntil kalde vegger? (fukt/muggsopp kan oppstå).
  3. Er det sluk i gulvet med vann slik at kloakklukt ikke kommer inn?
  4. Er det lufteventiler i kjellerveggen slik at gjennomlufting sikres?
  5. Lagres/oppbevares esker og materialer (organisk materiale) i krypkjeller?
  6. Er lufteventilene i kjelleren åpne? (åpne i den kalde årstiden og lukket i den varme årstiden).
  7. Er det synlig vann/fukt på grunnen?
  8. Er lufteventilene i krypkjelleren åpne?
  9. Er det vurdert vifte med trinnløs regulering i kjelleren som bidrar til bedre gjennomlufting?
Tørke klær inne?

Veldig mange tørker klær inne, er ikke det en årsak til fukt, som igjen kan føre til muggsopp?

Det er helt ok å tørke klær inne, men med forbehold. Ser du kondens på vinduene, er det et signal om for mye fukt i rommet. Da kan du eventuelt kjøre kjøkkenviften en stund. Du bør heller ikke vaske klærne med veldig parfymert tøymykner, noe som går ut i luften og gir plagsom lukt som kan gi irritasjon, forteller Kai Gustavsen.

Han presiserer at for å få et godt inneklima er det viktig med godt renhold, som starter ute.

– Invester i en avskrapningsmatte som gjør at du unngår å trekke med deg minst mulig søle, sand og skitt fra utsiden av huset. Det hjelper veldig på inneklimaet, sier Gustavsen.

Han råder også til å holde inngangspartiet mest mulig rent ved å sope og spyle jevnlig, med en matte innenfor døren som fanger opp fukt.

– Det er også smart med hyller som får skoene opp fra gulvet. Da er det lettere å holde gulvet rent, forteller han.

Gustavsen råder til jevnlig godt renhold, og at vi også må tenke støv på tak og vegger, ikke kun støvet som samler seg på bord og benker. Det er viktig å vaske mer enn bare golvet. I disse tider oppholder vi oss mer hjemme, og det fører til mye mer støv fra både tekstiler, og vi drysser hudceller hele tiden.

– Støv gir en tørr luftfølelse i huset, i tillegg til at det inneholder masse allergener. Det er lurt å investere i en god støvsuger med HEPA-filter hvis du ikke har sentralstøvsuger. Dette er gull verdt, og hindrer spredning av støv fra støvsugeren. Og støvsug både panel og bokhyller, sier Gustavsen.

Han forteller den beste luftrenseren er støvsugeren, men det er viktig å bytte pose ofte for å unngå muggdannelse og lukt.

Innemiljø og oppvarming

Det er viktig å bruke varmepumpen riktig for å få et godt inneklima.)

Varmepumper er veldig effektive, men ikke nødvendigvis det beste for innemiljøet. Det er viktig å ha en god varmepumpe og rense den jevnlig.

– Ikke rett varmepumpen mot området du oppholder deg mest, som f.eks. sofaen i stuen. Inngå avtale med et firma og utfør vedlikehold jevnlig. Det negative med varmepumpen er at den kan blåse støv rundt i rommet, forteller Gustavsen.

Når det gjelder fyring med ved, så er det en god måte hvis du har en rentbrennende ovn. I eldre hus med ventiler i yttervegg/vindu, vil vedfyring bidra til at du får ventilert rommet godt. Men det er viktig å kun ta inn ved som du trenger å bruke i løpet av dagen inne.

– Har du balansert ventilasjonsanlegg er det veldig viktig at du lærer hvordan det fungerer slik at det fungerer slik det skal. Påse at luften i rommet tilføres undertemperert. En fin innetemperatur er 20-22 grader, forteller Kai Gustavsen.

Sjokkluft

I disse tider som vi er mer hjemme en «normalt», vil det påvirke inneklimaet – en lur tommelfingerregler er å sjokklufte boligen minimum to ganger per dag i 10-15 minutter. Da øker luftfuktigheten og temperaturen senkes. Dette fører til at virvlende støv blir tyngre og legger seg ned på gulvet.

Her er flere av Kai Gustavsen beste tips for et bedre inneklima i boligen:

  1. En «bankestein» utenfor er kjekk å ha når snø og søle skal bankes av utestøvler.
  2. Inneklima inne starter ute og påse at det er fuktabsorberende matter i inngangspartiet.
  3. Sjekk de ulike rommene og se om alle varmekilder er innstilt riktig (20 grader) og fungerer.
  4. Sjekk om alle ventiler i yttervegg og i vindu er åpne og rene for støv og pollen.
  5. Støvsuge ventiler i yttervegg og over vindu – klargjør slik at ren uteluft trekkes inn.
  6. Sjekk om det er avstand mellom yttervegger, møbler og inventar, slik at det ikke oppstår fukt og muggsopp.
  7. Støvsug/ og rengjør vedovn både utvendig og innvendig – bruk egnet utstyr når ovnen skal rengjøres innvendig.
  8. Bruk bare ved som ikke er fuktskadet og har muggsopp. Oppbevar ikke mer ved inne enn det dere trenger for fyring hver kveld. I noen tilfeller kan det være lurt å hente ved etter behov slik at innelufta ikke påvirkes av vedkubbene.
  9. Bruk balkong, utebod eller garasje til lagerplass for ved. Ved må lagres tørt.
  10. Støvsug panelovner og radiatorer, både foran og bak.
  11. Heng opp et termometer på innervegg ca. 160 cm.  over gulv.
  12. Er det gulvkaldt, kan være lurt å bruke tøfler.
  13. Skifte filter i ventilasjonsanlegg minst en gang i året dersom boligen har det.
  14. Nye boliger: sjekk om tilluften fra ventilasjonsanlegget ikke overstiger 20 grader slik at filtrert uteluft blander (luft med lav temperatur er tyngre en varm luft) seg med romlufta.
  15. Følg rutiner for rengjøring og bytte av filter i varmepumpe. Bruk et godkjent firma for rengjøring og vedlikehold av varmepumpen.
  16. Støvsug regelmessig og bruk støvsuger med HEPA-filter som stopper de minste partiklene slik at de ikke forurenser innelufta. Skift støvsugerposen regelmessig gammel/råttent bøss fra gulvene forurenser innelufta. Har du mulighet, så ikke oppbevar støvsugeren på soverommet.
  17. Skift ut levende lys med LED-lys, da reduserer du sotpartiklene til boligen. Når ett telys blir blåst ut, løser det ut det hele 350 000 sotpartikler per liter luft i rommet.
  18. Bruk kulde og sol aktivt. I den kalde årstiden kan de være lurt å lufte gulvmatter, dyner, puter og ryer på snora. Sol og kulde dreper midd og andre uønskede kryp.
Fakta:

Fuktproblemer eller muggsopp innendørs er assosiert med allergi og helseeffekter i luftveiene, inkludert astmautvikling og forverring, pustebesvær, hoste, piping i brystet, luftveisinfeksjoner, bronkitt, allergisk rhinitt (høysnue), og andre symptomer fra øvre luftveier, samt eksem. Barn og personer med astma- og allergisykdommer er spesielt utsatt.
Kilde: Folkehelseinstituttet