Både forbrukere og bransjen er tjent med at færre kjøper svart arbeid

Tallene som i går ble lagt frem av Skatteetaten og Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) viser at kun åtte prosent av nordmenn har handlet svart de siste to årene. Vi har snakket med daglig leder i Byggstart.no, Andreas Jebsen, som er svært fornøyd med utviklingen.

Tekst: Kjersti Gulliksrud – Byggstart.no

Hvor går grensen mellom en vennetjeneste og svart arbeid? (Ill. foto: iStockphoto.com).

– Bygg- og håndverksbransjen er en av bransjene som tradisjonelt ligger på topp hva angår svart arbeid. Svart arbeid gjør det vanskelig for seriøse virksomheter å overleve, noe hverken bransjen eller forbrukere er tjent med, sier Jebsen.

Han forteller videre at det er to sider av saken – aktører som driver med organisert svindel og forbrukere som ikke er klar over at tjenestene de kjøper/selger er skattepliktige. Dette gjelder for eksempel såkalte vennetjenester. Begge deler er alvorlige problemer, og det er derfor viktig å gjøre det enkelt for forbrukere å velge seriøse entreprenører, samtidig som den offentlig debatten fortsetter.

BoligMentoren har tidligere publisert en sak om forskjellene mellom svart arbeid og vennetjenester. Her kommer det frem at gratisarbeid eller såkalt dugnad, ikke er skattepliktig. Avtalt byttearbeid anses derimot som arbeid utført mot vederlag, og verdien av dette er skattepliktig. Det er verdt å merke seg at det er et skattefritak for småjobber på bolighus opptil 6000,- for et kalenderår.

Bruk seriøse fagfolk

Byggstart hjelper forbrukere og borettslag som skal bygge eller renovere med å komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører.

– Veksten vi opplever støtter oppunder tallene fra Skatteetaten og SMSØ, sier Jebsen. Flere og flere kunder ser verdien av å bruke seriøse entreprenører, med solid økonomi og fagkompetanse.

Byggstart opplever at stadig flere kunder ser verdien av å bruke seriøse entreprenører, med solid økonomi og fagkompetanse. (Foto: Nicolas Stai).

Mange av BoligMentorens medlemmer går med drømmer eller konkrete planer om å bygge på, ut eller om. Her er Andreas Jebsens tre beste råd for å finne rett entreprenør:

  1. Gjør først en grundig referansesjekk ved å snakke med kunder som nylig har gjennomført lignende prosjekter.
  2. Sjekk deretter bedriftens kredittrating. Dette gir et oppdatert bilde av bedriftens økonomi, i motsetning til fjorårets regnskapstall.
  3. Få dokumentasjon på at bedriften har alle nødvendige godkjenninger, og be om skatteattest. Vær også tydelig på at du ønsker å betale via bank, basert på en godt beskrevet faktura.

Les mer om hvordan Byggstart jobber med kvalitetssikring, og se Handlehvitt.no for råd om hvordan man går frem ved kjøp av ulike tjenester.