Nå er sommeren her, en tid på året hvor oppussing er veldig populært. Stadig flere legger oppdragene ut på anbudsportaler. Dette gjør at du enkelt får mange tilbud å velge mellom, men det er viktig å være kritisk.

Tekst: Helene Aarnes – post@boligmentoren.no

Før du legger en jobb ut på anbud, er det viktig å beskrive jobben mest mulig detaljert. Dette vil gi deg et godt grunnlag, enten det er murerarbeid, rørleggertjeneste, snekkerarbeid, malearbeid, eller en annen håndverkertjeneste du trenger. Felles for alle anbudstjenestene på nett, er at de er gratis for forbrukere.

Daglig leder anbudstorget.no, Åge Breivik. (Foto: privat).

Åge Breivik, daglig leder i anbudstorget.no, forteller at hele prosessen med å legge inn en anbudsforespørsel tar to-fem minutter, hvis du har gjort klart alt du ønsker å ha med.

– Det er viktig å detaljbeskrive oppdraget du ønsker utført, og legg gjerne ved bilder. Dette gjør at forespørselen når frem til bransjer som er viktig for deg, sier han. Dette vil også gi håndverkeren bedre innsyn i omfanget, og vil forenkle kommunikasjonen.

Bruken av anbudsportaler til håndverkerjobber er veldig populært fordi du når ut til mange på en enkel og effektiv måte. Breivik forteller deres oppgave er å formidle kontakt mellom forbruker og håndverker.

– Når du har lagt inn oppdraget, og vi har godkjent det, sender vi ut forespørselen til alle aktuelle bedrifter i vår database. Som kunde vil du deretter på e-post/telefon bli kontaktet av håndverkere som er interessert i å ta på seg oppdraget ditt, sier han.

Vurder mer enn prisen

Hva håndverkertjenesten vi ønsker utført skal koste, er for de fleste vanskelig å mene noe om. Det kan derfor være lurt å ikke slå til på det første tilbudet som kommer inn. Når du mottar flere tilbud, har du har god mulighet til å finne markedsprisen på oppdraget du ønsker utført.

– Dette kan gjøre at du sparer mange penger. Vi mottar over 50 000 forespørsler i året, både private og offentlige, sier Åge Breivik.

Likevel er det viktig å vurdere mer enn pris når du skal velge håndverker. Det dyreste tilbudet kan være det beste. En grundig oppdragsbeskrivelse vil være til hjelp når du skal sammenligne tilbudene du mottar. Og Åge Breivik fraråder sterkt at du takker ja til et tilbud om å få gjort jobben svart.

– Selv om vi har våre kontrollrutiner, kan vi ikke garantere at ingen vil tilby å utføre jobben svart. Takker du ja, har du veldig svake rettigheter hvis det skulle skje en feil, eller oppstå en skade i etterkant, sier Breivik.

Han forteller videre at de er opptatt av like konkurransevilkår for medlemmene sine. Derfor samarbeider de med Bekjemp Svart Arbeid (BSA), et selskap som samler bedrifter som kjemper for en seriøs bransje med like konkurransevilkår. Målet til BSA er å endre holdningene både hos forbrukere og bedrifter.

Kunden må kvalitetssikre

Anbudstorget.no er gratis og uforpliktende for forbrukeren. Det er kun leverandører som er registrert hos dem, som betaler for å være tilknyttet tjenesten. Dette gjelder alle anbudsportaler.

– Det er helt uforpliktende å bruke for deg som forbruker. Du velger helt selv hvem du vil inngå avtale med, og kan også velge å utsette arbeidet eller la noen helt andre utføre det, sier Breivik.

Når du velger hvilket tilbud du vil gå for, råder Åge Breivik deg til og «sjekke håndverkeren» før du takker ja.

– Vi utfører vår kontroll ved at vi samarbeider med flere bransjeregister, og vi merker firmaene som har forskjellige godkjenninger, fagbrev eller mesterbrev. Likevel er det i realiteten du som kunde som er ansvarlig for å kvalitetssikre håndverkeren for å unngå negative overraskelser, sier Breivik og fortsetter:

– Vi anbefaler også at du leser grundig gjennom omtalene av firmaet som tidligere kunder har skrevet. Deres erfaring er viktig, og det er publisert både gode og dårlige ting. Mange negative kommentarer bør være et rødt flagg, og et varsel om at du bør takke nei til et eventuelt tilbud fra dem, sier han.

Ikke forskuddsbetaling

Et par av de viktigste rådene som Åge Breivik vil gi, er ikke å betale håndverkeren på forskudd og alltid huske på skriftlighet i alle ledd – fra tilbud til kontrakt.

-Aldri betal forskudd for et arbeid. Da risikerer du at arbeidet ikke blir fullført. Store firmaer trenger ikke forskudd, men små firmaer ønsker ofte dette. De er ofte sårbare både når det gjelder personell og økonomi, sier Breivik.

Han anbefaler også at du sjekker økonomien til firmaene, for å se om de kan takle en reklamasjon.

-Sist, men ikke minst, husk skriftlig kontrakt med håndverkeren, hvor det er enighet om hva som skal utføres, Åge Breivik. Det finnes kontraktsmaler på forbrukerrådets nettside som er levert av Standard Norge, og har blitt til i samarbeid med byggebransjen, sier Breivik, og fortsetter:

– Du må også sørge for å få all nødvendig dokumentasjon overlevert når prosjektet er ferdig. Visse dokumenter er lovpålagt som f.eks samsvarserklæring for våtrom og elektro. Disse dokumentene vil være forventet i en rekke situasjoner som salg/leie av bolig, forsikring eller for eksempel el-kontroll. Det anbefales også at du selv dokumenterer arbeidet underveis, i tilfelle du skulle havne i tvist med håndverker, avslutter Breivik.

Les også:

Unngå å bli lurt ved kjøp av håndverkstjenester

Kjøp av håndverkstjenester

Kanskje du også liker disse
Felles stikkledninger har mye til felles med private veier som nødvendig infrastruktur, hvor ansvar deles med naboer. (Foto: Ole Christian Juriks).
Å bygge en platting er ikke det mest kompliserte, og du kan gjerne være førstegangssnekker. (Foto: Shutterstock).
Elektriker jobber iStock.com