Sjekk røykvarsleren på påskehytta – det kan redde liv  

Ikke slurv med brannsikkerheten på hytta i påsken. BoligMentoren minner om at kravet til brannsikkerhetsutstyr på hytta er det samme som hjemme. Og sjekk røykvarsleren – det kan redde liv.

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Brannforskriftene sier at alle hytter og fritidsboliger skal ha minst én røykvarsler i tillegg til brannslukningsapparat eller husbrannslange. Fra 1. januar i år er det også påbudt for alle eiere av fritidsboliger å sørge for at piper og ildsteder blir feiet.

Ansatte_silja

Administrerende direktør Silja E. Bjørkly ønsker alle en riktig god og brannsikker påske. (Foto: Helene Aarnes).

– Sjekk røykvarsleren hver gang – og med en gang du kommer frem på hytta. Det er den eneste måten du kan være sikker på at det fungerer, sier Silja E. Bjørkly, administrerende direktør i BoligMentoren.

Godkjent slokkeutsyr

Det er også svært viktig å ha godkjent slukningsutstyr og at det kontrolleres jevnlig. I fjor gikk verdier for over 260 millioner tapt i hyttebranner. De mest vanlige årsakene til hyttebranner er mangelfullt vedlikehold, feil montering og feil bruk av pipe og ildsted.
– Manglende brannslukningsutstyr og røykvarsler, eller utstyr som ikke virker kan være skjebnesvangert. Mange hytter ligger avsides til og mangler du slukningsutstyr blir det veldig risikabelt. I tillegg kan det være vanskelig for lokalt brannvesenet å komme frem, og det er du som hytteeier som må ta slukningsjobben, sier Bjørkly.

Hun presiserer at din egen og andres sikkerhet kommer foran slukningsarbeidet, men det er viktig å ha utstyret i orden.

Nødplakat
En annen oppfordring BoligMentorens Silja Bjørkly ønsker å komme med, er hvor viktig det alltid er å kunne gi beskjed om nøyaktig hvor hytta er, siden mange er langt unna allfarvei. Det gjør du enkelt ved å gå inn på Statens Kartverk sine sider og skrive ut en nødplakat. På plakaten fremkommer geografisk posisjon av hytta i et kartutsnitt, og GPS-koordinatene kommer automatisk frem. Dermed kan du gi redningsmannskapene en stedsanvisning de ikke kan ta feil av!

– Den henger du opp lett tilgjengelig på hytta. Ha gjerne en nødplakat liggende i bilen, eller oppbevar informasjonene på mobilen. Det er viktig å kunne forklare nøyaktig hvor hytta er i forbindelse med nødsituasjoner. Med nødplakaten vil redningspersonell kunne komme raskere frem, i stedet for å lete etter hytta og tape verdifull tid, sier Bjørkly, og ønsker alle en god og brannsikker påske.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

– Sjekk røykvarsler hver gang dere tar i bruk hytta. Test også en gang i året med røyk.
– Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år.
­– Kontroller påbudt brannslokkeapparat eller husbrannslange jevnlig.
– Gå aldri fra levende lys.
– Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.
– Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte.
– Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.
– Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.
– Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres.
– Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer iht. plan- og bygningsloven.

(Kilde: brannvernforeningen.no).

I fjor brant det opp verdier for over 260 millioner i hyttebranner. (Foto: iStockphoto.com).

I fjor brant det opp verdier for over 260 millioner i hyttebranner. (Foto: iStockphoto.com).