Det er årstiden for dugnader. Landet er fremdeles i den største dugnaden av alle, og et av rådene er å holde avstand. Det betyr ikke at dugnaden i sameier og borettslag må avlyses.

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

Det er allment akseptert at felles innsats i felles miljø skaper trivsel til rimelig pris. Mange borettslag, sameier, grendelag, skoler og foreninger har hvert år dugnad, noen ganger flere ganger i året. Som oftest foregår de enten vår eller høst. Kjeller og loft tømmes for skrot, og enkelt vedlikehold og klargjøring av utearealer og fellesarealer gjøres til trivsel for beboere og brukere. Det er kanskje viktigere nå enn ellers å gjøre nærområdet til et attraktivt sted. Og det er ikke noe i veien for at dette arbeidet kan gjennomføres.

Følg myndighetenes råd

Husk smittevern under dugnaden. (Ill. foto: iStockphoto.com).

Hvis myndighetenes råd om smittevern opprettholdes, kan dugnader gjennomføres der hvor våren har kommet. Den største forskjellen er at man må holde avstand til andre deltakere.

Det er viktig at arbeidet blir fordelt og oppgavene blir tilrettelagt for alle. Det er styret som har ansvar for vedlikehold av fellesarealene, og det er de som bestemmer at vedlikehold skal gjennomføres og på hvilken måte det skal skje.  Det er ikke alle som kan rake, klippe kvist, løfte tungt, vaske eller male. En idé er å lage en liste over arbeidet som må utføres, så kan det krysses ut etter hvert. Det kan også opprettes en facebook-gruppe hvor aktiviteter til dugnaden kan avtales.

− Det kan ikke stilles store arbeidskrav. Det må tenkes lystbetont så terskelen for å møte opp blir lavere. Det er fremdeles viktig å følge rådene til Folkehelseinstituttet. Munnbind er ikke nødvendig ved dugnad utendørs, så lenge det holdes avstand, sier juridisk rådgiver i BoligMentoren, Vidar Heimset.

Nyttig, sosialt – og frivillig

Det er frivillig å delta på dugnad, og poenget er å spare utgifter for fellesskapet og også være sammen sosialt. (Ill.foto: iStockphoto).

Men hva med dem som ikke har tid, anledning, lyst eller rett og slett ikke kan delta i disse spesielle tider?

− Verken i borettslag eller i sameier kan det vedtas plikt til å utføre arbeid på dugnad. Poenget med dugnad er i hovedsak å gjøre utearealet trivelig og spare utgifter for fellesskapet. Det kan likevel besluttes at arbeid skal utføres. De som ikke deltar kan ikke ilegges bot. Det viktigste i disse tider er at beboere gjør det de har mulighet til og at vi tar vare på hverandre, sier Heimset.
– Per nå er reglene at 20 stk kan samles utendørs, så den obligatoriske dugnadskaffen kan gjennomføres så lenge avstand og håndhygiene blir ivaretatt, avslutter han.

Kanskje du også liker disse