VR mobilspill skal forebygge brann

Tryg har utviklet VR mobilspill som som gir brukeren et realistisk bilde av å stå midt i en brann.
– I gjennomsnitt dør fem personer hver måned som følge av brann i Norge. Spillet har som mål å bidra til at dette tallet reduseres, sier forebyggelsessjef Elin Ljones i Tryg Forsikring.
 

Tekst: Helene Aarnes – helene@boligmentoren.no

– Vi er alle redd for å rammes av en brann. Personlige eiendeler kan bli brent opp, og liv kan gå tapt. Tryg Forsikring ønsker med en app å bidra til at nordmenn blir litt mer bevisst på hvordan de kan unngå brann, og hvordan de skal opptre om de kommer ut for en brann, sier Elin Ljones.

VR er en forkortelse for «Virtual reality» eller virtuell virkelighet på norsk. Appen «VR House Fire» er utviklet av Tryg Forsikring, og finnes nå på Apple Store og Google Play. Det er den første i sitt slag i Norge.

Skadeforebygging og ny teknologi

Elin Ljones forteller at forsikringsselskapet hele tiden jakter etter nye metoder til å komme ut med forebyggende råd, slik at ulykker kan unngås.

Forebyggelsessjef Elin Ljones i Tryg Forsikring sier brannspillet gir et realistisk bilde av å stå midt i en brann. (Foto: Tryg Forsikring).

Forebyggelsessjef Elin Ljones i Tryg Forsikring sier brannspillet gir et realistisk bilde av å stå midt i en brann. (Foto: Tryg Forsikring).

– Det er en realitet at det brenner for ofte. I gjennomsnitt dør fem personer hver måned i brann. I tillegg opplever vi at gode råd, både skriftlige og muntlige, ofte ikke endrer atferd hos folk. Folk er generelt mest opptatt av å forebygge først etter at de er rammet av en skade, og har opplevd hvordan det faktisk føles å bli utsatt for ulykker, brann og andre skadetyper. Derfor har vi jobbet med å finne ut av hvordan vi kunne sette folk i en skadesituasjon, uten at det er farlig, forteller Ljones.

– Vi tar i bruk ny teknologi når det er på sin plass. Med vår nye brann-app håper vi å nå ut til unge, såvel som eldre mobilbrukere som kanskje ønsker litt mer interaktiv læring via mobilen, sier hun videre.

Alle er redd for brann

Selv om brann er det de fleste av oss er mest redd for, slurves det ofte med brannsikkerheten. Folk har ikke kontroll på brannalarm, røykvarsler eller slokkeutstyr.

– Vi håper å endre dette med «VR House Fire»; sier Ljones.

For å bruke appen trenger du et par VR-briller som kan kjøpes i de fleste elektronikkbutikker, de koster ikke mange kronene. Du kan også bruke appen uten briller, men da blir opplevelsen i 2D. Selve appen er gratis.

De fleste branner starter på kjøkkenet

– De fleste branner på kjøkken oppstår som følge av at mat under tilbereding på komfyr står uten tilsyn, og ved at kokken blir distrahert av for eksempel av telefon, ringeklokker og andre forstyrrelser, sier Elin Ljones.

– I VR spillet kommer du tett på, du opplever på en realistisk måte hva som skjer når det oppstår brann i forbindelse med matlaging, forteller forebyggelsessjef Ljones.

Spillet går ut på at du skal komme deg raskest ut av huset, men du møter samtidig på hindringer som er vanlige i mange hjem.

Ha brannøvelse

Når det kommer til brann er det klart at å miste personlige eiendeler er ille, men det verste er selvsagt når det går med menneskeliv. Derfor presiserer Ljones at det også er viktig med brannøvelse.

– Ha jevnlig brannøvelse sammen med barna. Gå gjennom trinn for trinn hva de skal gjøre ved en eventuell brann, hvordan de skal komme seg raskest ut og møte opp på en avtalt samlingsplass for hele familien. Det er veldig viktig at ungene blir lært opp til hva de skal gjøre hvis det brenner. En brann kan overtenne et hus i løpet av få minutter, så de har ikke lang tid på seg hvis katastrofen er ute, forteller Ljones.

Studenter først ut

I samarbeid med Norsk Brannvernforening ble «VR House Fire»-appen først vist for studenter over hele Norge i høst.

– Unge mennesker som flytter for seg selv for første gang er en av flere målgrupper for denne appen. Hele to av tre utrykninger til studentboliger skyldes matlaging, og ofte nattmat. Kanskje noen av dem får seg en liten støkk når de prøver appen. Vi håper at de tar med seg lærdom av opplevelsen, slik at de blir mer opptatt av å brannsikre sin nye leilighet eller bokollektiv, sier Elin Ljones.

Fakta:

Enkle tiltak kan være nok til å forebygge brann:

– Skru alltid av varmen dersom du må gå fra komfyren under matlaging.

– Slukk alltid levende lys når du forlater et rom.

– Ikke lad mobiler og andre elektriske apparater om natten.

– Trekk ut støpselet på elektriske apparater når de ikke er i bruk.

– Sjekk røykvarslere og slukkeutstyr jevnlig, og hold rømningsveier åpne.

– Ikke slukk en fettbrann med vann, det medfører en eksplosjon og kan tenne fettet i viften over ovnen. Husk å rense viften ofte.