Vask vekk vinteren

Når snøen trekker seg unna, blir vinterens skitt og møkk igjen. Og straks hageslangen trygt kan kobles på igjen, er det naturlig å tenke på terrasserengjøring. 

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Når vi nå har vendt hjem fra påskefjellet, er våren kommet langt i store deler av sør- og innlandet. Vi kan igjen se fram til solfylte dager på terrassen og i hagen. Men først må en aldri så liten vask til. Plattingene rundt huset ser sjelden særlig innbydende ut etter en lang høst og vinter. De er dekket av rusk og rask, støv, aske og begroing. Men redningen er ikke langt unna, for når temperaturen stiger, kan vi ta fram hageslangen fra vinterforvaringen og koble på vann til utekranen igjen.

– Er det over null grader om natten, kan vi vaske terrasse og fasade, sier Per Myhre, teknisk support i Nordsjö.

Liten innsats blir belønnet

God behandling av treverket belønnes med enklere vedlikehold, den gang treverket må beises på ny. Et årlig – eller vårlig, for den saks skyld – vedlikehold av treplattingen, sparer deg altså for mye arbeid senere.

– De fleste gjør rent terrassen én gang i året, men det kan godt gjøres oftere, sier Chresten Nielsen, teknisk sjef i Beckers.

Ved vanlig rengjøring trengs nødvendigvis ikke kraftvask, men et mildere middel som ikke tærer på behandlingen. Aggressive, lutholdige rensemidler bør brukes kun om treverket skal beises på ny, siden disse tærer på overflaten.

Enkel prosess

Allerede når du spyler over terrassen med hageslangen begynner rengjøringen. Rent vann gjør mye av jobben alene; fuktigheten setter umiddelbart i gang med å løse opp skitten. Deretter setter du inn terrassebordene med et egnet rengjøringsmiddel for vedlikeholdsvask. Etter en lett skrubbing med en stiv kost løsner overflatesmusset, og igjen er det tid for å ta fram hageslangen. Husk at det trengs mye vann for å fjerne såperestene. Om nødvendig hjelper du til med kosten.

– Terrassehodene til høytrykksvaksen bør vi styre unna hvis vi bare skal gjøre rent årlig, anbefaler Thomas Sundmoen, ved produktsupport hos Flügger.

Gjenstridig skitt og smuss fjernes med en stiv kost.

Gjenstridig skitt og smuss fjernes med en stiv kost.

Faglig bistand: IFI Fagforum Maling