Tilbyr gratis boligkjøperkurs til unge

Unge som kjøper bolig for første gang er ekstra utsatt for å gjøre en dårlig handel. Nå kan de få gratis boligkjøperkurs.

– Førstegangskjøpere har et sterkt ønske om å komme seg inn på boligmarkedet og lar ofte følelsene styre over fornuften, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst, til Newswire.

Boligkjøperkursene som NITO arrangerer over hele landet har som mål å forhindre at folk kjøper katta i sekken. Kursene holdes en rekke steder denne våren, og er gratis.
– Mange unge vil gjerne bo i attraktive områder og havner i heftige budrunder med korte tidsfrister. Det er en uheldig kombinasjon når du verken har erfaring med boligkjøp eller eierskap. De har også ofte liten kunnskap om hva som ligger i begreper som fellesgjeld, innskudd, lånetakst og boligsalgsrapport, sier han.

Lar seg blende
Fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet er lærer på noen av kursene.
– Vi ønsker at kursene skal styrke folks kritiske sans, slik at de er best mulig forberedt til det som antagelig er den viktigste handelen i deres liv, sier han.

Å få en stylist til å innrede boligen, er blitt svært vanlig.
– Styling kan avlede oppmerksomheten bort fra det du bør undersøke. Et lite rom får små møbler for at det skal virke større. Gardiner skjuler stygge vinduskarmer, og ripete parkett dekkes med tepper, sier han.

På kurset lærer man hvilke svakheter eller feil i boligen som kan gi utbedringsbehov som koster både tid og penger. Bad, elektrisk anlegg og fukt er gjengangere. En av de viktigste lærdommene på boligkjøperkurset sier Barholdsen er at man må skaffe seg mest mulig dokumentasjon om boligen.

Dyrt å eie
Førstegangskjøpere mangler i tillegg til erfaring i hva de skal se etter når de kjøper bolig, også hva det innebærer å være boligeier.
– Hvis du ikke har kunnskap om hva du bør forvente å punge ut med til faste utgifter, vedlikehold og utbedringer, er det fort gjort å blakke seg i budrundene, og ikke ha nok til de løpende utgifter i etterkant, sier Espen Fuglesang i NITO Takst.

Låner du til pipa for å sikre deg boligen, kommer du i knipe hvis det viser seg at boligen krever dyre strakstiltak, advarer han.

På kurset lærer man blant annet hva man må forholde seg til som boligeier, hva som er farlig i forhold til brann og mulig sikker rømning, de vanligste fuktskadene og kostnader rundt å utbedre eller bytte tak og vinduer, bygge bad og drenere.
– På boligkjøperkusene går vi igjennom hvilke dokumenter som gir deg gode tekniske opplysninger om eiendommen og gir deg en forståelse for de ulike begrepene innenfor boligsalg, sier Fuglesang.

Hele saken, og stedene hvor NITO Takst arrangerer boligkjøperkurs, kan du lese her: